Ugratásból lett a világsiker

2018. április 01. - Szabad tér

Most 92 éve mutatták be Bécsben a 2018 júliusában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is műsorra kerülő világhíres Cirkuszhercegnőt, amely egy tréfának köszönheti létrejöttét.

cirkuszhercegno_b1.jpg

A Práterben sétált szövegírópárosával a Siófokon született Kálmán Imre, amikor belebújt az ördög: ugratni akarta Julius Brammert és Alfred Grünwaldot. Kibökte: végre már egy jó operettet kellene írnunk. Az alkotótársak jogosan hördültek fel a megfogalmazás hallatán, hiszem hármasban hozták létre az addigra átütő sikerű Marica grófnőt és A bajadért. Amikor ráébredtek, hogy a zeneszerző viccelt, ők akarták sarokba szorítani a tréfálkozót. Mégis miről szóljon az a „végre jó” operett? – kérdezték. Kálmán Imre mondhatta volna, hogy a vidámparkról, hisz éppen a Práterban jártak, mégis azt vágta rá: a cirkuszról. Vagy véletlenül jött az ötlet, vagy előre kifundálta, hogyan vegye rá a szövegkönyvírókat rendhagyó témaválasztása elfogadására. Akárhogy is volt, az idő őt igazolta. Az 1926. március 26-án a Theater an der Wienben bemutatott Cirkuszhercegnő háromszázszor ment a bécsi színházban, és ma is ott van a három legnépszerűbb Kálmán-operett között.

Kálmán Imre:
Cirkuszhercegnő


operett
BEMUTATÓ
2018. július 20. (péntek) és 21. (szombat)
Margitszigeti Szabadtéri Színpad


Fedora Palinska hercegnő – Dobó Enikő / Eperjesi Erika
Mister X – Miller Zoltán / Szőcs Artur
Sergius Wladimir nagyherceg – Harsányi Attila
Miss Mabel Gibson – Litauszky Lilla / Bojtos Luca
Toni Schlumberger – Somhegyi György / Papp Endre
Díszlet: Czigler Balázs
Jelmez: Berzsenyi Kriszta
Koreográfus: Katona Gábor
Karmester: Cser Ádám
Rendező: Szabó Máté
A Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti színház közös bemutatója

Jegyek az alábbi linkre kattintva érhetők el: http://szabadter.jegy.hu/program/cirkuszhercegno-operettbemutato-88297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.