Szabadtér Tér Színház

Két zseni margitszigeti találkozása

2018. augusztus 03. - Szabad tér

Az első igazi musical, a West Side Story zeneszerzője, Leonard Bernstein a napokban lenne százéves. Ez alkalomból a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 10-én jubileumi koncertet tartanak Bernstein 100 címmel a komponista- és karmesterfenomén emlékére. Ki hinné, hogy a West Side Story voltaképpen Shakespeare Rómeó és Júliájának zenés adaptációja?

bernstein_szabadter.jpg

Bernstein és szövegírói kezdetben egy Manhattanben élő zsidó és katolikus család közti vallási ellentétben gondolták kibontakoztatni a drámát. De megváltoztatták a szereplők identitását. Nem véletlenül hezitált erről a komponista, hiszen bizonyos értelemben – háromgyerekes családapa létére – ő is eleget küszködött a maga identitásával. Egyik bizalmas barátja szerint „szexuálisan a férfiakhoz, érzelmileg a nőkhöz vonzódott”.

A West Side Storyban végül Puerto Ricó-i bevándorlók és amerikaiak közti konfliktus okozza a bonyodalmat. Az 1957-es premier hatalmas sikert aratott a Broadwayn, a négy évvel később készült filmváltozat pedig tíz kategóriában kapott Oscar-díjat. Egy centenáriumi koncerten, mint amilyen a Bernstein 100, természetesen kihagyhatatlanok a híres első musical részletei, de felcsendül Kunigunda áriája is a mester Candide című vígoperájából. De hogy kerül a műsorba a Kék rapszódia? Úgy, hogy Bernstein szívesen zongorázta és vezényelte a nála húsz évvel korábban született, és rövid élete alatt az amerikai dzsesszt és a klasszikus zenét összeboronáló őstehetség, Gershwin műveit.

A Magyar Állami Operaház zenekarát az esten az izraeli születésű Nimrod David Pfeffer, a New York-i Metropolitan Opera másodkarmestere vezényli.

Bernstein100

Egy Amerikai Párizsban – Bernstein és Gershwin a Margitszigeten  

szimfonikus koncert

2018. augusztus 10. (péntek) 20.00

Margitsziget Szabadtéri Színpad

80 perc szünet nélkül

Műsor:

Leonard Bernstein: Candide – nyitány
Leonard Bernstein: Candide – Kunigunda áriája
Leonard Bernstein: West Side Story – szimfonikus táncok
George Gershwin: Egy amerikai Párizsban
George Gershwin: Kék rapszódia

Szólisták:
Szemere Zita (ének)
Balog József (zongora)

Közreműködik: Magyar Állami Operaház Zenekara

Vezényel: Nimrod David Pfeffer (USA)

A Bernstein100 előadás a Szabad Tér Színház rendezvénye

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása