Szabadtér Tér Színház

Ikrek az operában

2019. január 25. - Szabad tér

A szenzáció vagyonokat hozott a sajtómágnásoknak. De a tisztességesebbje nem tette mind zsebre a hasznot. Az Il Secolo (Az Évszázad) című lapot tulajdonló milánói Edoardo Sonzogno például évente pályázatot írt ki operaszerzők számára, és a nyertes alkotó művét zeneműkiadója meg is jelentette. A publikum úgy hálálta meg mecénási buzgalmát, hogy mindmáig emlegeti a kultúra érdekében jótékonykodó férfi nevét.

Ahányszor csak műsorra tűzik az operairodalom rendszerint együtt játszott két remekét, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat, nem mulasztják el megemlíteni Sonzognót sem. Lám, most is róla esik szó, mivel az ikeroperák ott szerepelnek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad már most, a tél derekán meghirdetett nyári programjában.

De mitől áll közeli rokonságban egymással Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo két népszerű műve?

a_parasztbecsulet_librettoja_a_sonzogno_kiadasaban.jpg

A Parasztbecsület librettója a Sonzogno kiadásában

Egyrészt az rokonítja őket, hogy az Il Secolóban egyfelvonásos operák számára meghirdetett pályázatra érkeztek. 1890-ben a Parasztbecsület vitte el a pálmát, de az eredetileg kétfelvonásos művet sietve, a később híressé vált Intermezzo beiktatásával egyfelvonásossá kellett alakítani. A Bajazzókat ugyancsak terjedelmi okból visszavonta a pályázatról a szövegkönyvet és a zenét is jegyző szerzője. De a szponzor felfigyelt a szenzációs alkotásra, és két év múlva bemutatta.

Ikrek azért is ezek az operák, mert mindkettőben a féltékenység viszi előre, egészen a gyilkosságig a cselekményt, és a Parasztbecsület éppúgy, mint a Bajazzók a nép körében játszódó történetet mesél el.

Sajátos közös vonás, hogy mindkét komponistának az Il Secolo pályázatára készült műve vált világszerte ismertté, holott emellett Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo is számos operát írt, csakhogy azoknak nem volt olyan önzetlen pártfogójuk és népszerűsítőjük, mint amilyennek Edoardo Sonzogno bizonyult.

Pietro Mascagni:
Parasztbecsület 

Ruggero Leoncavallo:
Bajazzók 

Két opera 1-1 felvonásban 
olasz nyelven magyar felirattal

2019. augusztus 1. (csütörtök) és augusztus 4. (vasárnap) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Parasztbecsület szereposztása:

Turiddu: Carlo Ventre
Santuzza: Komlósi Ildikó
Lucia: Balatoni Éva
Alfio: Badral Chuluunbaatar
Lola: Kálnay Zsófia

Karmester: Marco Comin
Rendező: Georges Delnon
Díszlettervező: Madeleine Schleich
Jelmeztervező: Prisca Baumann

A Bajazzók szereposztása:


Canio: Marcelo Álvarez
Nedda: Pasztircsák Polina
Silvio: Haja Zsolt
Tonio: Badral Chuluunbaatar
Peppe: Balczó Péter

Karmester: Marco Comin
Rendező: Georges Delnon
Díszlettervező: Madeleine Schleich
Jelmeztervező: Prisca Baumann

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása