Giselle és a lidércek

2019. február 11. - Szabad tér

Szellemmenyasszonyok tömeges megjelenése várható a Margitszigeten június 20-21-én, de jó, ha az arra járó csalárd férfiak az azt megelőző és követő napokban is óvakodnak táncba vinni az őket megszólító tündér külsejű hölgyeket.

igy_abrazoltak_carlotta_grisit_giselle_szerepeben_villikent_1845-ben_a_wikipediabol.jpg

Carlotta Grisi, mint villi (Forrás: Wikipédia)

Tovább

Ikrek az operában

A szenzáció vagyonokat hozott a sajtómágnásoknak. De a tisztességesebbje nem tette mind zsebre a hasznot. Az Il Secolo (Az Évszázad) című lapot tulajdonló milánói Edoardo Sonzogno például évente pályázatot írt ki operaszerzők számára, és a nyertes alkotó művét zeneműkiadója meg is jelentette. A publikum úgy hálálta meg mecénási buzgalmát, hogy mindmáig emlegeti a kultúra érdekében jótékonykodó férfi nevét.

Ahányszor csak műsorra tűzik az operairodalom rendszerint együtt játszott két remekét, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat, nem mulasztják el megemlíteni Sonzognót sem. Lám, most is róla esik szó, mivel az ikeroperák ott szerepelnek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad már most, a tél derekán meghirdetett nyári programjában.

De mitől áll közeli rokonságban egymással Pietro Mascagni és Ruggero Leoncavallo két népszerű műve?

a_parasztbecsulet_librettoja_a_sonzogno_kiadasaban.jpg

A Parasztbecsület librettója a Sonzogno kiadásában

Tovább

Mi sajátosan magyar a Bajazzókban?

Ruggero Leoncavallo számos operát jegyzett, de igazi világsikert csak a milánói Teatro Dal Verme színpadán 1892. május 21-én bemutatott Pagliacci hozott számára, amelyet idén nyáron műsorára tűz a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A mester fél év alatt írta meg a művet, de nemcsak a zenét szerezte, hanem a librettó is az ő munkáját dicséri. A gyerek Leoncavallo maga is jelen volt azon az ötletét adó, vérfagyasztó előadáson, ahol a vándorszínészek vezetője féltékenységi rohamában ténylegesen szíven szúrta színpadi partnerét, a saját feleségét. A közönség ovációval fogadta az élethű színészi játékot, mivel az előadott színműnek is ez volt a kimenetele. A döbbenet a „La commedia è finita!” végszó után következett, amikor a színésznő már nem kelhetett fel, hogy meghajoljon a publikum előtt.

pagliacci_plakat_1892_majus_21.jpg

A milánói premier plakátja

Tovább

Fia nem teljesítette Puccini végakaratát

Turandot-val készül a nyárra a Margitszigeti Színpad

„Itt véget ér az opera, mert a szerző meghalt” – szólalt meg a közönség felé fordulva a zenekart vezénylő Arturo Toscanini Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot premierjén, miután a harmadik felvonás közben leállította az előadást.  Ezt követően lassan leereszkedett a függöny 1926. április 25-én. A karmester így akart hitet tenni a komponista mellett, akinek nem teljesült a végakarata.

turandot_az_osbemutato_plakatja.jpg

Az ősbemutató plakátja

Tovább

Pálinkadal virtuózokkal

„Álmaim kéklő egén, / Gyümölcsfáim tetején, / Pálinka, szerelmem, légy az enyém! / Nyújtsd hát a karod felém, / Nélküled meghalok én, / Pálinka, szerelmem, légy az enyém!” Vajon hányszor hangozhatott el a nyár falu- és bornapjain ez a Pálinkadal? A Magna Cum Laude augusztus 26-án nemcsak ebből a számából nyújt ráadást a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, hanem a teljes repertoárjából válogatva tart maratoni – szünet nélkül több mint kétórás – koncertet, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kíséretében.

magna_cum_laude.jpg

Tovább

Szerelmes gengszterpár

Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow legendája bejárta a világot, nem utolsósorban az ötven éve népszerű, kétszeres Oscar-díjas filmnek köszönhetően, amelyben Warren Beatty és Faye Dunaway játszotta a főszerepet. Bonnie és Clyde szomorú románcából 2011-ben Broadway-musical született. Ennek magyarországi ősbemutatója most júliusban olyan sikert aratott a Városmajori Szabadtéri Színpadon, hogy a produkcióról hely hiányában kiszorult nézők számára két újabb előadást biztosítanak a szervezők augusztus 28-án és 29-én.

bonnie.jpg

Tovább

Újra mozi a Margitszigeten

Filmzene-fantázia a szabadtéri színpadon

Az ország egyik legszebb mozijába ülhet be a néző augusztus 17-én este: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad változik át azzá a Budapesti Nyári Fesztiválon immár hagyományos filmzenei koncertek jóvoltából. Az idei show minden idők legsikeresebb filmzenéit mutatja be Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra tolmácsolásában.

filmzene.jpg

Tovább

Két zseni margitszigeti találkozása

Az első igazi musical, a West Side Story zeneszerzője, Leonard Bernstein a napokban lenne százéves. Ez alkalomból a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 10-én jubileumi koncertet tartanak Bernstein 100 címmel a komponista- és karmesterfenomén emlékére. Ki hinné, hogy a West Side Story voltaképpen Shakespeare Rómeó és Júliájának zenés adaptációja?

bernstein_szabadter.jpg

Tovább

Operanagykövet játssza Bertát A sevillai borbélyban

Dáma Díva nevű társulatával A sevillai borbélyt mutatja be augusztus 10-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon Csonka Zsuzsanna, aki Berta szerepében maga is énekel a Szabad Tér Színházzal közös produkcióban. Harmincöt éve tagja a Magyar Állami Operaháznak, és pár esztendeje többedmagával a műfajt népszerűsítő nagykövete az Andrássy úti intézménynek.

Olyanokkal ismertetik meg az operát, akiket ez a zenei, színházi forma még nem érintett meg, vagy nem volt módjuk találkozni vele. Iskolákba, egyetemekre és idősotthonokba járnak, koncertszerű, vetítéssel és műelemzéssel egybekötött előadásokkal.De nincs színpadhiánya a művésznőnek. A miértre a kép alatt áll a magyarázat:

sevillai.jpg

Tovább

A Furcsa pár közönségdíjas, a Volpone augusztusban újráz

A Városmajori Színházi Szemle első eredménye

 

Izgalmakban bővelkedett a június 15-étől július 3-áig tartó Városmajori Színházi Szemle közönségdíjasának megszavazása. Az immár hagyományos versengésben a legutóbbi évad hat jó hírű vidéki előadása szerepelt, köztük abszurd, fekete humor és krimi is. A nézők a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján egye-egy kattintással voksolhattak a szerint, hogy kinek melyik előadás nyerte el leginkább a tetszését. (A szakmai zsűri szeptemberre hozza meg döntését.)

varosmajor.jpg

Tovább