Újra mozi a Margitszigeten

2018. augusztus 16. - Szabad tér

Filmzene-fantázia a szabadtéri színpadon

Az ország egyik legszebb mozijába ülhet be a néző augusztus 17-én este: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad változik át azzá a Budapesti Nyári Fesztiválon immár hagyományos filmzenei koncertek jóvoltából. Az idei show minden idők legsikeresebb filmzenéit mutatja be Nic Raine karmester és a Budapest Symphony Orchestra tolmácsolásában.

filmzene.jpg

Tovább

Két zseni margitszigeti találkozása

Az első igazi musical, a West Side Story zeneszerzője, Leonard Bernstein a napokban lenne százéves. Ez alkalomból a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 10-én jubileumi koncertet tartanak Bernstein 100 címmel a komponista- és karmesterfenomén emlékére. Ki hinné, hogy a West Side Story voltaképpen Shakespeare Rómeó és Júliájának zenés adaptációja?

bernstein_szabadter.jpg

Tovább

Operanagykövet játssza Bertát A sevillai borbélyban

Dáma Díva nevű társulatával A sevillai borbélyt mutatja be augusztus 10-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon Csonka Zsuzsanna, aki Berta szerepében maga is énekel a Szabad Tér Színházzal közös produkcióban. Harmincöt éve tagja a Magyar Állami Operaháznak, és pár esztendeje többedmagával a műfajt népszerűsítő nagykövete az Andrássy úti intézménynek.

Olyanokkal ismertetik meg az operát, akiket ez a zenei, színházi forma még nem érintett meg, vagy nem volt módjuk találkozni vele. Iskolákba, egyetemekre és idősotthonokba járnak, koncertszerű, vetítéssel és műelemzéssel egybekötött előadásokkal.De nincs színpadhiánya a művésznőnek. A miértre a kép alatt áll a magyarázat:

sevillai.jpg

Tovább

A Furcsa pár közönségdíjas, a Volpone augusztusban újráz

A Városmajori Színházi Szemle első eredménye

 

Izgalmakban bővelkedett a június 15-étől július 3-áig tartó Városmajori Színházi Szemle közönségdíjasának megszavazása. Az immár hagyományos versengésben a legutóbbi évad hat jó hírű vidéki előadása szerepelt, köztük abszurd, fekete humor és krimi is. A nézők a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján egye-egy kattintással voksolhattak a szerint, hogy kinek melyik előadás nyerte el leginkább a tetszését. (A szakmai zsűri szeptemberre hozza meg döntését.)

varosmajor.jpg

Tovább

Százévnyi szerelem dalban elmesélve

Hol voltak még akkor a szerelemlakatok! A Group’N’Swing augusztus 3-4-i ősbemutatója a Városmajorban ugyanis XX. századi időutazást ígér. Akkoriban a falra firkálták vagy fa törzsébe vájták az örökbecsűnek szánt szerelmes szavakat. Jellemezte persze emellett a századot a háborús búcsúlevél, az 1956-ban Magyarországról Nyugatra menekültek itt maradt családtagoknak küldött szeretetcsomagja, vagy zenés üzenete a Szabad Európa Rádióban a honvágyról, a régi közös emlékeket felidézve. Nyilván az üzenő műsorban gyakran elhangzott dalok közül is felcsendül néhány a már-már elfeledett, vagy éppen retrónak számító múlt századi slágerek közül az első lemezét öt éve megjelentetett, 2013-ban pedig Fonogram-díjat nyert együttes előadásában.

groupswing.jpg

Tovább

Hogy lett púpos az operasztár Giuseppe Altomare

Politikatudományból diplomázott az operavilág keresett baritonja, Giuseppe Altomare, mielőtt a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemen megkezdte a felkészülést az énekesi pályára. A Torre del Lago városában megrendezett 39. Puccini Fesztiválon debütált. Mára a Verdi-operák baritonszerepeinek legjelesebb előadói közt tartják számon, beleértve az először betiltott művet, a Rigolettót is. Augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ő alakítja a púpos udvari bolondot. A Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte budapesti előadáson mantovai hercegként ugyancsak nemzetközi sztár, Arturo Chacón-Cruz lép fel. A most negyvenéves mexikói tenor karrierépítésében Plácido Domingo is segédkezett.

A máig alaprepertoárba tartozó Rigoletto című opera karrierje ennél nehezebben indult. Lássuk, hogyan:

rigoletto_seoul_002.jpg

Rigoletto szerepében Giuseppe Altomare

Tovább

Csipkerózsika modern hajnala

Aurora címmel új Csipkerózsika-balettot mutat be a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Coincidance Táncszínház július 28-án. Csajkovszkij csodálatos zenéje változatlan, de az értelmezés sok új kihangsúlyozandó elemet talált a klasszikus mesében. A kortárs tánc elemeivel a fiatal lány nővé érésének küzdelmeit, a vért mint szimbólumot hangsúlyozza. Jelkép az áthatolhatatlan rózsabokor is, képletesen jelzi, hogy mi, emberek sokszor rajtunk kívül álló okok miatt nem tudunk egymáshoz közel férkőzni. A száz éves álom pedig azt érzékelteti, hogy mennyire lassan múlik az idő, amikor reménykedve várunk valami jó fordulatra az életünkben.

aurora.jpg

Tovább

Eltáncolt opera

Maurice Béjart társulata vendégszerepel a Margitszigeten

Orvosi tanácsra kezdett táncolni a XX. század egyik meghatározó balettművésze és koreográfusa, Maurice Béjart, akinek Mozart A varázsfuvola című operájára  készült, 1981-es, klasszikus előadását mutatja be az általa alapított svájci együttes a mester tanítványa és utóda, Gil Roman felújításában.

varazsfuvola_3.jpg

 

Tovább

Primadonna a manézsban

Végre elhárultak a szerzői jogi akadályok az elől, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon két évtizednyi kihagyás után újra operettet mutassanak be. Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című műve kerül a közönség elé július 20-21-én, a játszóhely történetében először. A mű százéves pályafutása során nemigen jelenítették meg a cselekményfűzést befolyásoló manézs műsorát. A Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével a Margitszigeten most igazi akrobatikus mutatványok kápráztatják el az operettkedvelőket a modern felfogásban megrendezett előadás alatt.

cirkuszhercegno.png

Tovább

Az operavilág Don Juanja Magyarországon

Az uruguayi basszbariton Erwin Schrottot sármos megjelenése miatt az opera Marlon Bradójaként is emlegetik. A komolyzenei szcéna vonzó sztárja július 15-én, vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpad világhíres operaénekeseket bemutató sorozatában mutatkozik be nem csak népszerű áriákkal, hanem operettrészletekkel és tangókkal is.

erwin.jpg

Tovább