Szabadtér Tér Színház

Arany János és a botanika

2018. július 07. - Szabad tér

Irodalmi séták a Margitszigeten

A Tölgyek alatt költője és Krúdy Gyula nyomában

 

„Nem jó botanikus” – mondta a Margitszigeten a Tölgyek alatt című versét körmölő Arany János papírjába beleleső József királyi herceg. „Amely fák alatt ír, azok hársak, odább foglaljon helyet, vagy tíz lépésre vannak innét a tölgyek.” Aranynak eredetileg az azóta megépült Víztoronyhoz közeli, szép koronájú kőrisfa volt a kedvence, de amikor látta, hogy minden igyekezete ellenére nem sikerül padot elhelyeztetnie alatta, a sziget más pontján rendezte be „szabadtéri írószobáját”. A Budapesti Nyári Fesztivál és Petőfi Irodalmi múzeum közösen irodalmi sétákat rendez az ősfák között, amelyek még látták Arany Jánost és a sziget másik szerelmesét, Krúdy Gyulát.

arany_kedvenc_korisfaja_a_viztorony_arnyekaban.jpg

Arany János kedvenc kőrisfája a Víztorony árnyékában

(forrás: Bercsek Péter "Mesélnek a margitszigeti fák" c. könyve)

Arany János hatvanéves korától, 1877-től 1882-ben bekövetkezett haláláig a Margitszigeten töltötte a nyarakat. Élete utolsó időszakában a Nagyszállóban lakott és alkotott, ahol dombormű is megemlékezik róla. Krúdy 12 évig élt családjával a varázslatos Margitszigeten. Az ő műveinek ihletője is ez a helyszín. Mindezen emlékezetes pontokat irodalomtörténész vezetésével, színészi és zenészi közreműködéssel barangolhatják be a vasárnap délutáni irodalmi séták résztvevői.

Arany János útvonalán járhatnak július 8-án és augusztus 19-én 15.00 órától

Krúdy Gyula nyomát követhetik július 22-én és augusztus 26-án 15.00 órától

A sziget szépirodalmi és képzőművészeti titkait fedezhetik fel július 15-én és augusztus 12-én 15.00 órától

A limitált létszámú csoporttal induló túrákon 2.800 forint a részvételi díj.

Indulás a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kerengőjéből

A jegyeket telefonon: (+36/1)301 0147 lehet lefoglalni, illetve online megvásárolni a www.szabadter.hu oldalon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása