Szabadtér Tér Színház

Halálos kérdés

Félbeszakított premier

2019. május 07. - Szabad tér

Csak akkor marad életben, ha erre a találós kérdésre helyes választ ad: „Sűrű éjhomályból / ébred egy kósza, lidérces fantom. / Széttárja fénylő szárnyát, / lengve szárnyal a nagyvilágon át. / Reszket érte, ki látja, / esengve hívja és várja. / De tovatűnik, ha jő a hajnalóra, / hogy a szívükben újra éljen, / Föltámad minden éjen, / és meghal virradóra.” Persze nem e sorok olvasójának fogják fejét venni, ha nem tudja a megfejtést – ami egyébként a reménység lenne –, hanem Turandot kérőjének kell helyén legyen az esze. Különben halál fia.

Kalaf természetesen idén júniusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is jól oldja majd meg a rejtvényt Puccini utolsó operájában. A Turandotot a mester már nem tudta befejezni, de sokoldalnyi, instrukciókkal ellátott vázlatot bízott Riccardo Zandonainak, akit arra szemelt ki, hogy lezárja a torzón maradt művet. Fia azonban nem teljesítette Puccini végakaratát.

turandot_az_osbemutato_plakatja.jpg

Az ősbemutató plakátja

Puccini fia Franco Alfanót kérte fel az opera befejezésére, aki először saját elgondolása szerint folytatta a munkát, de ez olyan ellenkezést váltott ki a kortársakból, hogy kénytelen volt visszatérni Puccini vázlataihoz. A premiert vezénylő Arturo Toscanini valószínűleg még így sem érezte eléggé puccinisnek a befejezést, mert a harmadik felvonás közben leállította az előadást: „Itt véget ér az opera, mert a szerző meghalt”.

A közönségnek azonban az 1926. áprilisi ősbemutató óta nagy kedvence a perzsa mesén alapuló Puccini-opera. Mondhatnánk, hogy világszerte, de a kínai döntéshozók kivételt jelentenek. Kínában sokáig tiltó listán szerepelt a Turandot, mert úgy ítélték meg, hogy rossz fényt vet a kínai népre. 1998-ban azonban nyolc alkalommal előadták az operát a Tiltott városban, ott, ahol Turandot színpadi története kezdődik.

Korábban a Turandotról itt olvashat.

Giacomo Puccini:

Turandot
Opera három felvonásban

2019. június 7. (péntek) és 9. (vasárnap) 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Szereposztás:

Turandot: Rálik Szilvia
Kalaf: José Cura
Liù: Cristina Pasaroiu 
Timur: Szvétek László 
Altoum császár: Róka István
Ping: Kelemen Zoltán
Pang: Horváth István
Pong: Kiss Péter
Egy mandarin: Kiss András

Karmester: Kocsár Balázs

A szövegkönyvet Carlo Gozzi és Friedrich Schiller művei alapján írta: Giuseppe Adami, Renato Simoni

Rendező: Kovalik Balázs
Díszlettervező: Szendrényi Éva
Jelmeztervező: Jánoskuti Márta
A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett
Karigazgató: Csiki Gábor

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása