Szabadtér Tér Színház

Éhező autodidakta és tyúklábakon forgó banyatanya

2019. április 16. - Szabad tér

A csodákra képes akaraterő mintapéldája Goldmark Károly élete, aki egyebek mellett az első, világsikert arató magyar opera, a Sába királynője szerzője. Még elemibe se járt, de élete végére a Budapesti Tudományegyetem díszdoktora lett.

Keszthelyen, húszgyerekes szegény családban született. Tizennégy évesen látott először zongorát, és akkor kezdett hegedülni is. Zsidó kántor apja egyik kollégája tanította, de ahhoz, hogy leckéket vegyen, napi négy órát kellett gyalogolnia. Féltestvére segítségével 17 évesen már a Bécsi Konzervatórium növendéke lett. Akkortól a császárvárosban éhezett. Ha eszméletlenül találták az utcán, csak a kórházban derült ki, hogy napok óta nem evett.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad június 15-i nagy, szimfonikus koncertjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tolmácsolásában elsőként az ő 1875-ben komponált Falusi lakodalom című szimfóniája csendül fel, amely Brahms elismerését is kivívta.

Muszorgszkij egy évvel korábban írta Egy kiállítás képei című zongoraciklusát, amelyet elhunyt építész-festő barátja, Viktor Hartmann poszthumusz tárlata ihletett. Mindössze húsz nap alatt kottázta le a darabot. A margitszigeti koncert második felében ez az alkotás csendül fel. A margitszigeti koncert második darabjaként ez az alkotás csendül fel. A programzene e mintadarabját Maurice Ravel dolgozta át zenekari művé. A programzene a hallgatóban képeket, hangulatokat kíván ébreszteni. Muszorgszkij az Egy kiállítás képeiben egyebek mellett a gnómról, az ódon várkastélyról, a csibék tojásban lejtett táncáról, az orosz népmesék gonosz boszorkányának tyúklábakon forgó kunyhójáról mesél.

egy_kiallitas_csibek_tanca_a_tojasban.jpg

Csibék tánca a tojásban

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődjét, a Székesfővárosi Zenekart kilencvenhat éve, 1923-ban alapította Bor Dezső, aki tizenöt éven át volt vezető karmestere az együttesnek. A második világháború után Fricsay Ferenc és Somogyi László került a zenekar élére, de sokszor vezényelte az együttes Otto Klemperer és Doráti Antal is. 1952-ben a zenekar nevét Magyar Állami Hangversenyzenekarra változtatták, és Ferencsik János lett a vezető karmester.  1987-től Kobajasi Kenicsírót választották az együttes vezetőjévé. A japán muzsikus 1974-ben nyerte meg a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét. Kocsis Zoltán 1997-től volt zeneigazgató a Nemzeti Filharmonikusoknál. Halálát követően Hamar Zsolt vette át a posztját.

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjee

2019. június 15.(szombat) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Műsor:

Goldmark Károly: Falusi lakodalom 
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

Karmester: Hamar Zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása