Szabadtér Tér Színház

A Brit Birodalom legfiatalabb lovagja

Nicola Benedetti a Margitszigeten is megszólaltatja Stradivariját

2019. július 03. - Szabad tér

Négyévesen, 1991-ben kezdte a hegedűtanulást, amiről korabeli kép is tanúskodik:

benedetti_negyevesen_hegedulni_tanul.bmp

A négyéves Nicola hegedülni tanul

A skót-olasz családban született Nicola, mire kilencéves lett, végzett a zeneiskola nyolc évfolyamának tananyagával, és megkezdte tanulmányait Yehudi Menuhin fiatal zenei tehetségek számára alapított iskolájában.

Ahogy visszaemlékszik rá, soha nem vette zokon, hogy még ünnepnapokon is csak akkor mehetett játszani, ha
legalább három órát gyakorolt. Édesanyja ezzel a mondattal győzte meg:

„Ha valamit csinálsz, a tőled telhető legjobb teljesítményt hozd ki magadból.” Máig megkérdezi tőle a koncertek előtt, hogy eleget gyakorolt-e.

Az eltökéltség Nicola génjeiben van. Édesapja, Giovanni tízévesen egyedül kelt útra egy toscanai faluból, hogy szerencsét próbáljon a távoli Skóciában. Egy évtizedig nem is látta az édesanyját, de 18 évesen tisztítócéget alapított, és a milliomosságig vitte.

Nicola, ha hegedül, eggyé válik a zenével, és meg akarja mutatni a világnak, mit tud. A földkerekség leghíresebb szimfonikus zenekaraival játszott szólistaként. Mivel a zeneoktatás is szívügye, július 4-én, csütörtökön Magyarországon a híres San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekarral lép fel a Margitszigeten Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével. Stradivariján játszik majd, amelyet a mai kor Medicije a bankszakmában vezető helyet betöltő Jonathan Moulds adományozott neki.

az_angol_kirlyno_legfiatalabb_kituntetettje.jpg

II. Erzslébet királynő átadja Nicola Benedettinek az elismerést

A királyi család is felfigyelt rá: ő volt minden idők legfiatalabb kitüntetettje, akit 2016-ban zenei teljesítményéért méltatott díjra II. Erzsébet királynő. Kiválóságával idén márciusban pedig Károly hercegtől vehette át a Brit Birodalmi Érem harmadik fokozatát, vagyis a lovagrend egyik parancsnoka lett.

Nicola Benedetti

és a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar

koncert

2019. július 4. (csütörtök) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

 

A San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar programja: Detlev Glanert: American Prelude No. 1 ésGustav Mahler I. szimfónia,  D-dúr 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása