Szabadtér Tér Színház

Fia nem teljesítette Puccini végakaratát

Turandottal készül a nyárra a Margitszigeti Színpad

2018. november 26. - Szabad tér

„Itt véget ér az opera, mert a szerző meghalt” – szólalt meg a közönség felé fordulva a zenekart vezénylő Arturo Toscanini Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot premierjén, miután a harmadik felvonás közben leállította az előadást.  Ezt követően lassan leereszkedett a függöny 1926. április 25-én. A karmester így akart hitet tenni a komponista mellett, akinek nem teljesült a végakarata.

 

turandot_kivagott.jpg

Puccini úgy halt meg 1924 őszén, hogy több tucatnyi oldalon hagyott hátra vázlatokat torzón maradt műve befejezéséhez, és bőséges instrukciókat is Riccardo Zandonai számára, akire a munka lezárását bízta. Puccini fia, Tonio azonban apja akaratával ellenkezve Franco Alfanót kérte fel az opera befejezésére, aki félretolta az alkotói javaslatokat és saját elgondolása szerint dolgozott tovább.

A zeneművet gondozó Ricordi zeneműkiadó és Arturo Toscanini karmester is erősen kritizálta Alfano produktumát. Azt szerették volna, ha a befejezetlenül maradt részek is úgy hangoznának, mintha azokat Puccini írta volna. A Turandot sajátossága például, hogy akárcsak a Pillangókisasszony esetében, úgy ebben a műben is felhasznált a szerző tradicionális ázsiai zenei motívumokat. A megkritizált Alfano kénytelen volt papírkosárba dobni saját elgondolását, majd elővenni Puccini jegyzeteit, és követni útmutatásait.

Remek alkalom adódik jövő nyáron, hogy bárki kipróbálja, vajon felismeri-e a Puccini halála után készült kiegészítéseket. Júniusban ugyanis a Turandot is műsoron lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

 

Giacomo Puccini:

Turandot

Opera három felvonásban

2019. június 7. (péntek) és 9. (vasárnap) 20:00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Főbb szerepekben:

Kalaf: José Cura
Turandot: Rálik Szilvia
Liu: Cristina Pasaroiu
Altoum császár: Róka István
Timour: Szvétek László
Ping: Kelemen Zoltán
Pang: Horváth István
Pong: Kiss Péter
Mandarin: Kiss András

Rendező: Kovalik Balázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása