Szabadtér Tér Színház

Török operacsillag a Margitszigeten

2018. június 20. - Szabad tér

Kislányként is könnyedén énekelt operaáriákat a máris nemzetközi hírnevet szerzett fiatal szoprán, Sera Gösch, aki Magyarországon június 22-én debütál Richard Strauss Salome című operájának címszerepében.

sera_goesch_1.jpg

Isztambulban született és nőtt föl Sera Gösch, a nemzetközileg elismert fiatal szoprán. Míg szülei dolgoztak, nagynénje-nagybátyja vigyázott rá. Náluk folyton opera szólt a rádióból. Törökországban sokan szeretik az operát. Sera már kislányként könnyedén visszaénekelte a hallott dallamokat. Kamaszként mégis a prózai színészpálya vonzotta. Tanárai nem fékezték szereplési vágyát, viszont bizonygatták, hogy a világot jelentő deszkákat Serának az operaszínpadon érdemes keresnie. Az akkor tizenhét éves lány számára ez nem tűnt túl menőnek, de néhány éneklecke után otthon érezte magát a műfajban.

A konzervatóriumot Bécsben végezte el, és ma is ott él, ahogy mondja „a klasszikus zene világszerte elismert fővárosában”. A máris ünnepelt fiatal sztár repertoárján Donizetti, Gunod, Mozart, Puccini, Rossini, Strauss, Verdi, leghíresebb szoprán szerepei sorakoznak.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 22-én és 24-én a legkiválóbb énekesi és színészi adottságokat követelő, kiismerhetetlen pszichéjű Salomét fogja alakítani. Így beszélt Richard Strauss operájának címszerepéről, amellyel a magyar közönség előtt bemutatkozik:

Salome pontosan tudja, hogyan manipulálhatja a többieket, és megszokta, hogy mindig megkapja, amit akar. De Jochanaan nem viszonozza a közeledését.” Sera Gösch elmondta, milyen elképesztő belső utazást jelentett számára, amikor Salome lelkivilágát és lelkiállapotát igyekezett megfejteni. Eddigi művészi pályája legnagyobb feladatának érzi ezt a szerepet, amely „fizikailag és érzelmileg is nagyon nehéz. Rengeteg energiát követel, de rendkívüli.”

Az operacsillag nagymamája különös módon a mai Törökország északi részének épp arról a vidékről származik, ahol az a kastély állt, amelyben későbbi férjével a történelmi Salome élt.

Richard Strauss:
Salome

OPERABEMUTATÓ
Zenedráma egy felvonásban, német nyelven, magyar-angol felirattal
2018. június 22. (péntek) és június 24. (vasárnap) 21.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

100 perc, szünet nélkül

Heródes: Gerhard Siegel 
Heródiás: Komlósi Ildikó 
Salome: Sera Gösch 
Jochanaan: Szemerédy Károly
Narraboth: Balczó Péter 
Apród: Kun Ágnes Anna 
Első zsidó: Horváth István 
Második zsidó: Kiss Péter 
Harmadik zsidó: Megyesi Zoltán 
Negyedik zsidó: Boncsér Gergely 
Ötödik zsidó: Szüle Tamás 
Első nazarénus: Dobák Attila 
Második nazarénus: Kóbor Tamás 
Első katona: Egri Sándor 
Második katona: Cserhalmi Ferenc
Egy kappadókiai: Kőrösi András 
Rabszolga: Rácz Illés

Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara

Szövegíró Oscar Wilde nyomán: Hedwig Lachmann
Díszlettervező: Csikós Attila
Jelmeztervező: Schaffer Judit 
Koreográfus: Pártay Lilla
Magyar nyelvű feliratok: Horpácsy Balázs
Angol nyelvű feliratok: Adrian Courage / Arthur Roger Crane

Rendező: Szikora János

Karmester: Kocsár Balázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása