Szabadtér Tér Színház

Gyilkos féltékenység

2019. július 31. - Szabad tér

A vándor színtársulat nézői valódi kettős gyilkosságnak lehetnek tanúi, amikor egy férjét megcsaló asszonyról szóló darabot játszanak. A szereplők a valóságban is szerelmi háromszöget alkotnak, és a felszavazott férj bosszút áll. A másik műben a féltékeny asszony árul el egy titkos szerelmet, és ezzel küldi a sírba imádottját.

Halálos érzelmek, gyilkosságba torkolló, könnyfakasztó történet és magával ragadó dallamvilág, megkapó drámai muzsika jellemzi azt az augusztus 1-jén és 4-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is neves külföldi és hazai sztárok fellépésével műsorra kerülő két operát, amelyet jó ideje párban játszanak és párban emlegetnek, nevezetesen a Bajazzókat és a Parasztbecsületet. Pedig sokáig, itthon 1930-ig külön utakon jártak az egyazon évben született művek.

bajazzok_kepregeny.jpg

Bolond lett volna a színházigazgató két olyan operát játszani egy este, amelyek egyenként is telt házat vonzanak. Inkább valami gyengébb darabbal együtt hirdették a két egyfelvonásost, amelyek igazából kétfelvonásosak voltak, csak azért rövidítették meg őket, hogy megfeleljenek Edoardo Sonzogno pályázati kiírásának. A művészetet busás bevételéből jótékonyan támogató milánói laptulajdonos évről évre operaíró versenyt hirdetett. Ezen 1890-ben a Parasztbecsület vitte el a pálmát, de a műértő Sonzogno a Bajazzókra is felfigyelt, és támogatta a színre kerülését.

mascagni_irta_kotta.jpg

Magyarországon legfeljebb negyedszázadonként volt olyan operaházi siker, mint a Parasztbecsület 1890. december 26-i budapesti premierjének. Olaszország után először itt mutatták be a művet, amely gyorsan a 100. előadásához érkezett. A Bajazzókat 1893. március 28-én vitte színre a Magyar Királyi Operaház. Az első évad végéig tizenötször, a következő szezonban tizenkilencszer játszották el, és maga a zeneszerző is megtekintette az Andrássy úti előadást.

Pietro Mascagni:
Parasztbecsület


Ruggero Leoncavallo:
Bajazzók 

Két opera 1-1 felvonásban 
olasz nyelven magyar-angol felirattal

2019. augusztus 1. (csütörtök) és augusztus 4. (vasárnap) 20.00

(esőnap: augusztus 2., péntek)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad 

Parasztbecsület szereposztás:

Turiddu: Carlo Ventre
Santuzza: Komlósi Ildikó
Lucia: Balatoni Éva
Alfio: Kelemen Zoltán
Lola: Heiter Melinda

 

Bajazzók szereposztás:

Canio: Marcelo Álvarez
Nedda: Pasztircsák Polina
Silvio: Haja Zsolt
Tonio: Kelemen Zoltán
Peppe: Balczó Péter

Mindkét operánál:

Karmester: Kocsár Balázs
Rendező: Georges Delnon
Díszlettervező: Madeleine Schleich
Jelmeztervező: Prisca Baumann
A gyermekkar vezetője: Hajzer Nikolett
Karigazgató: Csiki Gábor

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása