Szabadtér Tér Színház

Csalárdságok a családban

A Városmajori Színházi Szemle nyitánya kedden

2019. június 07. - Szabad tér

Mutassanak egy színésznőt, aki ma eljátszaná azt a negatív szerepet, amelyet a pletykák szerint – és a tények alapján – róla írt bármelyik színpadi szerző. Heltai Jenő Tündérlaki lányok című darabja egy olyan családról szól, amelyben a legidősebb nővér, Boriska gazdag báró kitartottja lesz, hogy gondoskodhasson özvegy édesanyjáról és húgairól. Pedig ő másba szerelmes.

Hálát nem kap otthon, ellenben legfiatalabb testvére, Sári elcsábítja imádottját. A korabeli budapesti szóbeszéd szerint a szerző a Gombaszögi-család történetét írta meg ebben a színműben. A korán árvaságra jutott négy lány mindegyike színészi karrierre vágyott. Kettejük, Ella és Frida nevét őrzi a színháztörténet. A legidősebb, ugyancsak tehetséges nővér, Margit kénytelen volt korán félbeszakítani színpadi karrierjét, hogy egy jó partinak számító, de nem szerelmi házasság révén taníttathassa húgait.

Sárit a Vígszínházban Gombaszögi Ella játszotta, mit sem törődve azzal a közönséget lázba hozó pusmogással, miszerint a színésznőnek nincs szüksége komolyabb átélésre, mert saját magát alakítja.

gombaszogi_margit.jpg

A több mint százéves színdarab felvetette probléma sajnos máig sem évült el. A családi idill sokszor csak a külvilág számára látszik békésnek, valójában önfeladás és önérdek, hatalomvágy és alávetettség kemény küzdelme folyik a zárt ajtók mögött. Nem ritka az sem, hogy a magukat makulátlannak mutatók valójában álnokok és velejükig romlottak.

Ezzel a darabban nyílik meg a Városmajori Színházi Szemle, melynek nyolc előadására közönségszavazatokat is várnak a szervezők.

Heltai Jenő:

Tündérlaki lányok

színmű két felvonásban

Színpadra alkalmazta: Pozsgai Zsolt

2019. június 11. (kedd) 19.30

Városmajori Szabadtéri Színpad

A Győri Nemzeti Színház előadása

 

Özvegy Bergné: Agócs Judit

Boriska: Dunai Csenge

Olga: Mózes Anita

Manci: Molnár Ágnes

Sári: Kiss Tünde

Malvin néni: Mézes Violetta

Róza: Bende Ildikó

A báró: Csankó Zoltán

Pázmán Sándor: Sárközi József

Petrencey Gáspár: Bródy Norbert

Pista: Török András

Díszlettervező : Bátonyi György

Jelmeztervező : Győri Gabi

Súgó: Pusztai Lilla

Ügyelő: Illés Ottilia

Rendezőasszisztens: Hegedűs Ildikó

Rendező: Forgács Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása