Szabadtér Tér Színház

Hátborzongató és erotikus

2019. május 22. - Szabad tér

Szent Iván éjjelének közeledtén csalárd férfiaknak idén ajánlatos igen óvatosan közlekedniük a Margitszigeten, főleg a szabadtéri színpad környékén, mert jönnek a villik, vagyis a lidércek.

Kietlen helyen játszódik a félelmetes tündérmesének vagy hátborzongató thrillernek is beillő Giselle című előadás második része. A balett-történet legendás darabjának első felvonása romantikus szerelmi sztori, és csak azért íródott, hogy a másodikban a színpadi história ötletadója úgy jeleníthesse meg plátói szerelme tárgyát, egy színésznőt, ahogyan látni szeretné: erotikusan lenge tüllszoknyában, légiesen, de mégis elérhetetlenül.

A lebegésszerű spicctánc komoly feladatot ró a címszereplő balerinára – a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ezen a nyáron Olga Grishenkovára, a másik szereposztásban pedig Anna Germizeevára, a Novoszibirszki Állami Opera és Balettszínház szólótáncosaira.

lidercek.jpg

Mi végre a hosszas lebegés? Hogy láttassa: misztikus túlvilági árnyalakkal találkozik Albrecht gróf. Az árnyalak pedig nem más, mint az első felvonásban megismert egyszerű parasztlány, aki szerelemre lobban a gróf iránt, de amikor megtudja, hogy a férfi immár vőlegény, beleőrül és belehal abba, hogy Albrecht hazudott neki, amikor azzal kecsegtette, hogy egymáséi lehetnek. Pedig a gróf csak a két nő közötti vívódás miatt hallgatta el, szándéka szerint csak ideig-óráig, hogy jegyese van.

A lelkiismeret-furdalás viszi a temetőbe is, Giselle sírjához. Ekkor bújnak elő az észak-európai mondavilág rettegett, a férfiakat fényekkel, dalokkal csalogató villijei. Nem falják fel, csak végeérhetetlen táncba hívják azt, aki hűtlen volt a kedveséhez. Vajon Albrecht grófot is halálba táncoltatják a misztikus túlvilági árnyak, mint ahogy minden kiszemelt bűnös áldozatukat?

Adolphe Adam:
Giselle
klasszikus balett két felvonásban

2019. június 20. (csütörtök) és 21. (péntek) 20.00 őra

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

(2 óra 15 perc egy szünettel)

A Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház klasszikus előadása

Szólótáncosok: 

Ernest Latypov és Olga Grishenkova, illetve Roman Polkovnikov és Anna Germizeeva


Zeneszerző: Adolphe Adam 

Librettó: Jules-Henri Vernoy de Saint Georges,Théophile Gautier, és Jean Coralli

Zenei vezető: Karen Durgarian 
Koreográfus: Nikita Dolgushin 
Díszlet és jelmeztervező: Vyacheslav Okunev 
Fénytervező: Alexander Kibitkin 
Balettmester: Mikhail Messerer 
Asszisztens: Evgenia Kostyleva

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara
Karmester: Jankó Zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása